A leggyakoribb és legfinomabb
bevonási eljárás, de elkészítése igen nagy gyakorlatot, figyelmet kíván.
Egy torta bevonásához 25 dkg
kristálycukrot használunk. Hozzáöntünk 1 dl vizet és néhány csepp ecetet. Előbb
lassú tűzön addig kavargatjuk, míg a cukor teljesen felolvad. Forrás közben már
nem szabad kavarni. A forrás egy pillanatra sem állhat meg.
A szirup eleinte habosan fő és
gyorsan szétpattanó buborékokat vet. Ahogy sűrűsödik, a buborékok nagyobbak
lesznek, hólyagosak és nem pattannak szét a felszínen. Főzési ideje néhány
perc.
Egy kanállal kiveszünk a
szirupból és kevés hideg vízbe cseppentjük. Ha a szirup a vízben sűrű oldatként
marad, vagyis összeáll, golyót formál, a szirup kész.
Ekkor ízesíthetjük, és az edényt
a tűzről levesszük.
A szirup tetejét nagyon kevés
vízzel meglocsoljuk, kikavarjuk.
Ezután gőz fölött lassan
melegítve addig kavarjuk, míg olvadni kezd. Csak egész langyos, testmeleg
legyen és olyan sűrű, hogy a kanalat bevonja. Ha túl sűrű, pár csepp vízzel locsoljuk
meg, de utána keverjük jól el.
Most az egészet a torta (krémes)
közepére öntjük, széles pengéjű késsel, vagy tortalapáttal, 1-2 mozdulattal
elkenjük. Azonnal szárad, ez után már ne nyúljunk hozzá.
Bevonás előtt az olvasztáskor
adhatunk hozzá kk.-nyi tojásfehérjét, ettől fényesebb lesz.
Ízesítése: pár csepp citromlé, 1
ek. rum, sötétre pirított karamellszirup, kevés vízben feloldott kakaó (1
tortához 2 dkg), 1-2 ek. erős kávé. Ilyenkor nem fog a tortán keményre száradni.
Ételfestékkel festhetjük, a
festéket először 1 kk. vízben jól feloldjuk.