Fondant




A leggyakoribb és legfinomabb bevonási eljárás, de elkészítése igen nagy gyakorlatot, figyelmet kíván.
Egy torta bevonásához 25 dkg kristálycukrot használunk. Hozzáöntünk 1 dl vizet és néhány csepp ecetet. Előbb lassú tűzön addig kavargatjuk, míg a cukor teljesen felolvad. Forrás közben már nem szabad kavarni. A forrás egy pillanatra sem állhat meg.
A szirup eleinte habosan fő és gyorsan szétpattanó buborékokat vet. Ahogy sűrűsödik, a buborékok nagyobbak lesznek, hólyagosak és nem pattannak szét a felszínen. Főzési ideje néhány perc.
Egy kanállal kiveszünk a szirupból és kevés hideg vízbe cseppentjük. Ha a szirup a vízben sűrű oldatként marad, vagyis összeáll, golyót formál, a szirup kész.
Ekkor ízesíthetjük, és az edényt a tűzről levesszük.
A szirup tetejét nagyon kevés vízzel meglocsoljuk, kikavarjuk.
Ezután gőz fölött lassan melegítve addig kavarjuk, míg olvadni kezd. Csak egész langyos, testmeleg legyen és olyan sűrű, hogy a kanalat bevonja. Ha túl sűrű, pár csepp vízzel locsoljuk meg, de utána keverjük jól el.
Most az egészet a torta (krémes) közepére öntjük, széles pengéjű késsel, vagy tortalapáttal, 1-2 mozdulattal elkenjük. Azonnal szárad, ez után már ne nyúljunk hozzá.
Bevonás előtt az olvasztáskor adhatunk hozzá kk.-nyi tojásfehérjét, ettől fényesebb lesz.
Ízesítése: pár csepp citromlé, 1 ek. rum, sötétre pirított karamellszirup, kevés vízben feloldott kakaó (1 tortához 2 dkg), 1-2 ek. erős kávé. Ilyenkor nem fog a tortán keményre száradni.
Ételfestékkel festhetjük, a festéket először 1 kk. vízben jól feloldjuk.