Finom fűszermártás



(Sauce duxelles)
¨        Hozzávalók: 3 dl barna mártás, 6 dkg vaj 5 dkg paradicsompüré, 3 dkg vöröshagyma, 20 dkg gomba, 1 dl fehérbor, só, törött bors, zöldpetrezse­lyem, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 babérlevél, 2 szál kakukkfű.
A finomra vágott vöröshagymát vajban kissé megpirítjuk, hozzátesszük a finomra összevágott champignon gombát, vágott petrezselyemzöldet, az össze­zúzott fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, és az egészet lepirítjuk. Utána fel­öntjük fehérborral, hozzáöntjük a barna mártást és a paradicsompürét. Ha sűrű volna, kevés levessel hígítjuk, hozzátesszük a fűszercsomót, jól össze­keverjük, és lassú forralással főzzük 1/2 óra hosszat. Borjúérmékhez, bordákhoz, ürübordához tálaljuk.