(Sauce duxelles)
¨
Hozzávalók: 3 dl barna mártás, 6 dkg vaj 5 dkg
paradicsompüré, 3 dkg vöröshagyma, 20 dkg gomba, 1 dl fehérbor, só, törött
bors, zöldpetrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 babérlevél, 2 szál kakukkfű.
A finomra vágott vöröshagymát
vajban kissé megpirítjuk, hozzátesszük a finomra összevágott champignon gombát,
vágott petrezselyemzöldet, az összezúzott fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, és
az egészet lepirítjuk. Utána felöntjük fehérborral, hozzáöntjük a barna
mártást és a paradicsompürét. Ha sűrű volna, kevés levessel hígítjuk,
hozzátesszük a fűszercsomót, jól összekeverjük, és lassú forralással főzzük
1/2 óra hosszat. Borjúérmékhez, bordákhoz, ürübordához tálaljuk.