Fejtett bab poitou-i módra



(Haricots frais pitevins)
¨        1 kg fejtett bab, 1 hagyma, 1 szegfűszeg, 2 kisebb sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, fűszerköteg (1 póré fehérje, kevés zellerlevél, petrezselyem, kakukkfű, turbolya, tárkonylevél), 4 dkg vaj, 1 púpozott ek. liszt, 1,5 dl tejszín, só, bors.
2 l vízben főni tesszük a répát, szegfűszeggel beszúrt hagymát, fokhagymát, fűszerköteget, sót.
20 percnyi főzés után beleöntjük a babot, felforraljuk, majd takarékon 1/2 órán át, főzzük (esetleg pótolni kell a levét).
Vajból, lisztből fehér rántást készítünk, tűzről levéve belekeverjük a tejszínt, majd takarékra téve, kevergetve besűrítjük.
A babot leszűrjük, a fűszerköteget kidobjuk. A mártást összekeverjük a babbal.
Tálalás előtt még megborsozzuk, ha kell, sózzuk, megszórjuk vágott fűszerekkel.