Fehér zománcmártás (hideg)



(Sauce chaud-froid blanche)
¨        Hozzávalók: 4 dl Velouté mártás, 3 dl szárnyas aszpik, 1,5 dl tejszín.
A jól kifőzött, Velouté mártást felöntjük felolvasztott aszpikkal, felforraljuk, néhány gombaszárat teszünk hozzá, majd lassú egyenletes forralással 1/2 óra hosszat főzzük. Időnként lezsírozzuk, lehabozzuk. Ezután finom szűrőruhán átszűrjük, lehűtjük és hozzákeverjük a tejszínt. Ha gyenge volna a bevonáshoz, akkor kevés olvasztott zselatint keverünk hozzá. Színesíthetjük szűrőruhán áttört paradicsompürével rózsaszínűre, vagy áttört parajjal halványzöld színűre. Szárnyasok, húsok, halak és tojásételek bevonásához használjuk.