Fehér mártás


Fehér mártás 1.

(Sauce veloutée)
¨        Hozzávalók: (1,5 liter kész mártáshoz) 15 dkg liszt, 12 dkg vaj, 2 liter borjú­ vagy szárnyas alaplé, só, 10 dkg champignon gomba.
A felolvasztott vajhoz hozzákeverjük a lisztet, gyenge halványsárgára pirít­juk, felöntjük 2 liter fehér alaplével, felforraljuk, megsózzuk, hozzáadjuk az összemorzsolt gomba szárát, és lassú forralással főzzük kb. 1,5 óra hosszat. A főzés közben felszínre jött zsiradékot és habot leszedjük. Utána finom szűrő­ruhán vagy szitán átszűrjük, vajdarabokat teszünk a tetejére, és használatig hidegre tesszük. Fehér sűrű levesek és fehér mártások alapanyaga.

Fehérmártás 2.

(besamel)(híg)
¨        Hozzávalók: 4 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 4 dl tej
Elkészítés: A vajat megforrósítjuk, de nem sütjük, mert ez az ízét megváltoztatja. Hozzáadjuk a lisztet, kavargatva addig forrósítjuk, amíg egészen átfehéredik. Most a forró tejjel egyszerre felengedjük, sűrű péppé főzzük, megsózzuk, 5-10 percig forraljuk. A tűzről levesszük és szükség szerint felhasználjuk.

Fehérmártás 3.

(besamel)(sűrű)
¨        Hozzávalók: 4 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 4 dl tej
Elkészítés: A híg fehérmártáshoz hasonló módon elkészítve egész sűrű mártást kapunk, amit főként felfújtakhoz, pudingok, tekercsek alapjául szolgál.