Fehér gombamártás



(Sauce aux champignons blanche)
¨        Hozzávalók: 10 dkg vaj, 5 dkg liszt, 5 dl húsleves, 2 tojássárgája, 1 dl tej­s2ín, 25 dkg gomba, só, bors, petrezselyem zöldje, 1/2 citrom.
5 dkg vajból a liszttel világos rántást készítünk, felengedjük húslevessel, simára keverjük, és jól felforraljuk. A megtisztított gombát szeletekre vágjuk, s vaj­ban megpároljuk. A mártást két tojássárgájával elkevert tejszínnel behabar­juk, megsózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a megpárolt gombaszeleteket, a vágott petrezselyemzöldet, egyszer felforraljuk, és végül megízesítjük citrom­lével, törött borssal, kis vajdarabokat morzsolunk a tetejére. Tojásételekhez, húspudinghoz, ropogósokhoz, főtt szárnyashoz, főtt halakhoz tálaljuk. A haléte­lekhez hallével készítjük a mártást.