(Sauce aux champignons blanche)
¨
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 5 dkg liszt, 5 dl
húsleves, 2 tojássárgája, 1 dl tejs2ín, 25 dkg gomba, só, bors, petrezselyem
zöldje, 1/2 citrom.
5 dkg vajból a liszttel világos rántást készítünk, felengedjük
húslevessel, simára keverjük, és jól felforraljuk. A megtisztított gombát
szeletekre vágjuk, s vajban megpároljuk. A mártást két tojássárgájával
elkevert tejszínnel behabarjuk, megsózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a
megpárolt gombaszeleteket, a vágott petrezselyemzöldet, egyszer felforraljuk, és
végül megízesítjük citromlével, törött borssal, kis vajdarabokat morzsolunk a
tetejére. Tojásételekhez, húspudinghoz, ropogósokhoz, főtt szárnyashoz, főtt
halakhoz tálaljuk. A halételekhez hallével készítjük a mártást.