(Choucroute)
¨
Hozzávalók
(8 személyre): 2 kg savanyú káposzta, 50 dkg császárszalonna, 1,5 kg
kicsontozott sertéslapocka, 7 dl víz, 3 tyúkleves kocka, 7 dl száraz fehérbor,
2 sárgarépa, fűszercsomag (1 megtisztított hagyma, néhány szem bors, darabka
szerecsendió, 1 babérlevél, 3 szegfűszeg, csipetnyi só), 2 szál jó minőségű kolbász,
4 pár virsli
Elkészítés: Nagy edénybe tesszük a savanyú káposzta
felét, ráhelyezzük a császárszalonnát és a lapockát, és káposzta közé tesszük a
gézbe kötött kis fűszercsomagot, az egészet leborítjuk a káposzta másik
felével. (A káposztára előzetesen rászeleteljük a két megtisztított
sárgarépát.) Felforraljuk a vizet, feloldjuk benne a 3 leveskockát, hozzáadjuk
a fehérbort, és ráöntjük a káposztára. Az edényt lefedjük, erős tűzön 5 percig
forraljuk, hogy a folyadék elpárologjon, azután összesen 2 órát mérsékelten
meleg tűzön folytatjuk a főzést. Akkor kivesszük a császárszalonnát és a húst,
majd helyébe tesszük a kolbászt, megszurkáljuk, lefödjük káposztával, s
folytatjuk a főzést. 3/4 óra elteltével visszatesszük a kolbász mellé a
császárszalonnát, és a sertéshúst, s még negyed órát, összesen 3 órát főzzük.
Közben megfőzünk 4 pár virslit. 3 óra multával kivesszük és eldobjuk a
fűszercsomagot, a tálon elterítjük a káposztát, elrendezzük a szeletekre vágott
császárszalonnát és a sertéshúst, a feldarabolt kolbászt és az egészben hagyott
virslit. Akárcsak a mi töltött káposztánk felmelegíthető.