Elzászi hagymás kosár



¨        A tészta hozzávalói: 1 kg liszt, 25 dkg vaj, 1 db tojás, 1 dl víz, só.
¨        A töltelék hozzávalói: 1 kg hagyma, 10 dkg szalonna, 1,5 dl olaj, 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl tej, 8 dkg reszelt sajt, só, bors.
Elkészítése: Robotgéppel összedolgozzuk a lisztet, a vajat és megsózzuk. Ha már elég porhanyós a tészta, hozzáadjuk a vizet és a tojást. Ha jól összekevertük, kivesszük a keverőből, és lágyan golyót formázunk belőle. Végül kendővel letakarva 2 órára hűtőbe tesszük. Ezután előveszünk 2 serpenyőt. Az egyik serpenyőbe vastagra vágott hagymát szórunk, vajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, kevergetjük, majd felöntjük tejjel és főzzük. A másik serpenyőbe 50g liszt és 50 g vaj keverékéből rántást készítünk. A kihűlt rántásra ráöntjük a forró tejet és a hagymát, és kívánt sűrűségűre főzzük.
A hűtőből kivett tésztával kibélelünk kis kosárformákat és beletöltjük a hagymás besamelt. A tetejére kis hagymát és reszelt sajtot teszünk. Forró sütőben 15 perc alatt elkészül.