(Clafoutis tutti-frutti)
¨
30 dkg porhanyós vajastészta, 0,25 l tej, 1 dl
sűrű tejszín, 20 dkg kristálycukor, 0,5 vaníliarúd, 0,5 kg feketecseresznye
kompót esetén csak 10-15 dkg cukor).
Kimagozzuk a cseresznyét,
szűrőben hagyjuk lecsöpögni.
A tésztát 2 részre osztjuk és 2
db, kb. 25 cm-es kerek lapot nyújtunk. Kivajazott tortasütőbe tesszük, és 1
órát pihentetjük.
Krém: a vaníliarúddal együtt
felforraljuk a tejet, beleöntjük a tejszínt, és forrón hozzákeverjük a cukorral
eldolgozott tojásokhoz. A tálat hideg vízbe állítjuk.
Előmelegített sütőben, zsírpapírral
letakarva 5-10 percig sütjük a tortalapot, majd a papírt levéve, rászórjuk a
gyümölcsöt, ráöntjük a hideg krémet. Kb. a forma 3/4-éig tölthetjük krémmel,
mert sütés közben megemelkedik.
Visszatoljuk a sütőbe és közepes
lángnál még kb. 20 percig sütjük.
Hidegen, melegen egyaránt finom.
Ugyanígy készíthetjük meggyből,
apró kockákra vágott barackból, körtéből.
(Rejtvény: mi van a másik
tésztalappal?)