Cseresznyetorta



(Clafoutis tutti-frutti)
¨        30 dkg porhanyós vajastészta, 0,25 l tej, 1 dl sűrű tejszín, 20 dkg kristálycukor, 0,5 vaníliarúd, 0,5 kg feketecseresznye kompót esetén csak 10-15 dkg cukor).
Kimagozzuk a cseresznyét, szűrőben hagyjuk lecsöpögni.
A tésztát 2 részre osztjuk és 2 db, kb. 25 cm-es kerek lapot nyújtunk. Kivajazott tortasütőbe tesszük, és 1 órát pihentetjük.
Krém: a vaníliarúddal együtt felforraljuk a tejet, beleöntjük a tejszínt, és forrón hozzákeverjük a cukorral eldolgozott tojásokhoz. A tálat hideg vízbe állítjuk.
Előmelegített sütőben, zsírpapírral letakarva 5-10 percig sütjük a tortalapot, majd a papírt levéve, rászórjuk a gyümölcsöt, ráöntjük a hideg krémet. Kb. a forma 3/4-éig tölthetjük krémmel, mert sütés közben megemelkedik.
Visszatoljuk a sütőbe és közepes lángnál még kb. 20 percig sütjük.
Hidegen, melegen egyaránt finom.
Ugyanígy készíthetjük meggyből, apró kockákra vágott barackból, körtéből.
(Rejtvény: mi van a másik tésztalappal?)