¨
Hozzávalók (6-8 személyre): 2 kg marhalábszár
vagy lapocka, 5 db hagyma, 5 db sárgarépa, 5 db póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma,
1 kávéskanál kakukkfű, 2 babérlevél, 1 cs. petrezselyem, 2 dl száraz vörösbor,
30 dkg húsos szalonna, 1 dl borpárlat, 2 dl vörös csemegebor, 25 dkg gomba, 6
db újhagyma, só, bors
A kiskockákra vágott húst, a
nagyobb kockákra vágott hagymát, sárgarépát, póréhagymát, a szétnyomott
fokhagymát és a fűzsereket egy éjszakán át a száraz vörösborban pácoljuk. Főzés
előtt kivesszük a húst, félretesszük a páclét. Nagy serpenyőben megpirítjuk a
kockára vágott szalonnát. Ráöntjük, és meggyújtjuk a borpárlatot. Hozzáadjuk a
csemegebort, a megszűrt páclével elborítjuk, s lefödve, lassú tüzön kb. két
órán át, pároljuk. Amikor kész, felöntjük a megmaradt páclével. A kevés vajban
megpárolt, megtisztított gombát a szeletekre vágott újhagymával együtt
hozzáadjuk a húshoz. Amikor ez a hagyma is megpuhult, sóval, borssal ízesítjük.
Az ételt forrón tálaljuk.