¨
(6 személyre)
¨
6 tucat éticsiga, 1/2 l gyenge borecet, 1/2 kg
durva szemű só, 2 sárgarépa, 4 vöröshagyma v. 40 dkg gyöngyhagyma, 7 gerezd
fokhagyma, csomóba kötött fűszerzöldségek (babérlevél, zöldpetrezselyem,
kakukkfű), 1 nagy csomó zöldpetrezselyem, 1 l száraz fehérbor, 50 dkg vaj, 10
dkg zsemlemorzsa, só, bors.
Bő vízben megmossuk a csigákat,
lecsurgatjuk, majd két marék sóval, bőséges hideg vízzel, nagyobb tálban 1 órán
át, áztatjuk. Utána leöntjük a vizet, és még kétszer ugyanígy megismételjük az
áztatást. A harmadik sós víz után alaposan leöblítjük, és fél órán át hideg
vízben állni hagyjuk a csigákat.
Közben megtisztítjuk a
sárgarépát, a két fej hagymát és négy-öt gerezd fokhagymát. Nagyobb fazékba
vizet öntünk, beletesszük a zöldséget, a fűszercsomót, hozzáöntjük a bort, sót,
borsot teszünk bele. A kiáztatott csigákat a lében 3 órán át lassú tűzön
főzzük, miközben időnként óvatosan megrázogatjuk a fazekat.
Ha megfőttek a csigák, leöntjük a
főzőlét, és kiszedegetjük a csigatesteket a házakból. A zsigereket eldobjuk, az
izomdarabkákat tálba rakjuk.
A házakat kimossuk és
kiszárítjuk.
Elkészítjük a töltelékhez való
fűszeres vajat: petrezselymet, hagymát, fokhagymát apróra vágunk, vajjal
habosra keverjük, majd ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. A kiszárított csigaházakba
fél-fél mokkáskanálnyi fűszervajat nyomkodunk, beledugjuk a húst, és újabb adag
vajjal betapasztjuk. A megtöltött házakat csigasütő vagy tűzálló tálra tesszük,
megszórjuk zsemlemorzsával, és 4-5 percre forró sütőbe állítjuk.
Ital: fehérbor.