Borsos mártás



(Sauce poivrade)
¨        Hozzávalók: 30-40 dkg vadcsont és hulladék húsdarabok, 15 dkg vegyes zöldség, 5 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 dl ecet, 1,5 dl fehérbor, 6 dl spanyol mártás, pár szem feketebors, 1/2 babérlevél, 2 szál kakukk­fű, só.
A zöldséget, hagymát, fűszereket apróra vágjuk, és vajban megpirítjuk. Hozzá­tesszük a kis darabokra vagdalt vadhúst, és a zöldséggel együtt színesre pirít­juk. Majd felöntjük az ecettel, fehérborral, kissé beforraljuk és hozzáadjuk a spanyol mártást. 5 dl levessel vagy vízzel felöntjük, többször megkeverve fel­forraljuk és lassan, egyenletesen 2 óra hosszat főzzük. A felszínre jött zsira­dékot és habot időnként leszedjük. 10 perccel a mártás átszűrése előtt 10-15 szem gorombára törött borsot teszünk hozzá, majd finom szitán átszűrjük. Ha a mártás nem elég sűrű, továbbforraljuk a kívánt sűrűségig. Utánízesítjük és vajdarabokat teszünk a tetejére. Vadhúsokhoz tálaljuk.