¨
Hozzávalók: (6 személyre): 1 db 1,5 kg-os jérce,
8 dl víz, 2 dl félédes fehérbor, 1 sárgarépa, 1 hagyma, 4 db szegfűszeg, 1
babérlevél, kevés só, bors
¨
A mártáshoz: 3 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 1
mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kávéskanál cukor, 2 dl félédes fehérbor, 25
dkg főtt zöldborsó, 3 db sárgarépa, 4 szelet zeller megfőzve, kevés húsleves
A jércét 3 literes fazékba
tesszük a vízzel, a felszeletelt sárgarépával, az apróra vágott hagymával, a
szegfűszeggel, babérlevéllel, hozzáöntjük a bort, megsózzuk-borsozzuk. Felmelegítjük,
s lassú tüzön addig főzzük, míg a jérce meg nem puhul. Akkor kivesszük az
edényből, tálalásra alkalmas darabokra vágjuk, a bőrét lehúzzuk, kicsontozzuk.
A jércedarabokat előmelegített, mély edénybe tesszük, melegen tartjuk.
A vajat megolvasztjuk, simára
keverjük benne a lisztet. Hozzáadunk annyi húslevest, amennyivel állandó
kevergetés közben sűrű mártást kapunk. Hozzáadjuk a cukrot, a bort, a megfőtt
sárgarépát, a borsót, a zellert, s az egészet átforrósítjuk. Ráöntjük a mártást
a jércedarabokra, és főtt rizzsel tálaljuk.