Boros szárnyas-becsinált



¨        Hozzávalók: (6 személyre): 1 db 1,5 kg-os jérce, 8 dl víz, 2 dl félédes fehérbor, 1 sárgarépa, 1 hagyma, 4 db szegfűszeg, 1 babérlevél, kevés só, bors
¨        A mártáshoz: 3 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kávéskanál cukor, 2 dl félédes fehérbor, 25 dkg főtt zöldborsó, 3 db sárgarépa, 4 szelet zeller megfőzve, kevés húsleves
A jércét 3 literes fazékba tesszük a vízzel, a felszeletelt sárgarépával, az apróra vágott hagymával, a szegfűszeggel, babérlevéllel, hozzáöntjük a bort, megsózzuk-borsozzuk. Felmelegítjük, s lassú tüzön addig főzzük, míg a jérce meg nem puhul. Akkor kivesszük az edényből, tálalásra alkalmas darabokra vágjuk, a bőrét lehúzzuk, kicsontozzuk. A jércedarabokat előmelegített, mély edénybe tesszük, melegen tartjuk.
A vajat megolvasztjuk, simára keverjük benne a lisztet. Hozzáadunk annyi húslevest, amennyivel állandó kevergetés közben sűrű mártást kapunk. Hozzáadjuk a cukrot, a bort, a megfőtt sárgarépát, a borsót, a zellert, s az egészet átforrósítjuk. Ráöntjük a mártást a jércedarabokra, és főtt rizzsel tálaljuk.