Birka-becsinált Poitou-Charentes-i módra



(Blanquette d’agneau du Poitou-Charentes dorée)
¨        6 személyre – előkészítés: 1 óra – főzés: 1 és fél óra
¨        1, 5 kg feldarabolt birkahús nagy darabokban, 8 mogyoróhagyma, 200 g szalonna, 400 g barna csiperke, fehérbor vagy húsleves
¨        A szószhoz: 50 g vaj, 50 g liszt, 1/2 l tej vagy húsleves, só, bors, szerecsendió, 2 tojássárgája, 3 evőkanál tejszín, 1 citrom leve, vaj, olaj
Tisztítsuk meg a hagymát, a szalonnát vágjuk kis csíkokra. Pirítsuk meg olaj és vaj keverékén a szalonnát a bárányhússal, fűszerezzük.
Adjuk hozzá a karikára vágott hagymát. Pároljuk 10 percig, öntsünk hozzá fehérbort és/vagy húslevest, hogy ellepje, főzzük 1 óra 15 percet körülbelül.
A mártáshoz olvasszuk meg a vajat, keverjük bele a lisztet, pirítsuk rövid ideig, öntsük fel meleg húslevessel v. tejjel, adjuk hozzá a többi hozzávalót.