(Sauce bernaise)
¨
Hozzávalók:
5 tojássárgája 25 dkg vaj, 1/2 dl ecet, 2 dkg vöröshagyma, 1/4 babérlevél, pár szem feketebors, kis csomag tárkony,
zöldpetrezselyem és Cayenne bors.
A vajat felolvasztjuk és
félretesszük, hogy langyos maradjon. Ecetben megfőzzük a gorombára törött
borsot, a babérlevelet, a tárkonyszárát és a vagdalt vöröshagymát. Ha az ecet
háromnegyed része beforrt, levesszük a tűzhelyről, hozzáadunk egy evőkanál hideg
vizet, beletesszük a tojássárgáját és a tűzhely szélén, habverővel való
folytonos keverés mellett, felverjük mézsűrűségűre. Vigyázzunk, hogy a
tojássárgája ne legyen darabos. Ezután levesszük a tűzhelyről és további
keverés mellett, kanalanként hozzákeverjük a langyos vajat. Ha a mártás,
keverés közben nagyon megsűrűsödne, pár csepp vízzel hígítjuk. Ezután szűrőruhán
átszűrjük, illetve átcsavarjuk. Utánízesítjük sóval, törött borssal,
citromlével, majd finomra vágott tárkonyt és petrezselyemzöldet keverünk
hozzá. Tojásételekhez, angolos húsokhoz, roston sült halakhoz tálalhatjuk.