(Sauce Bearnaise)
¨
15 dkg vaj, 0,5 dl borecet, 2 tojássárgája, 3
szem gyöngyhagyma, 2 ek. citromlé, 1-1 ek. vágott tárkonylevél és metélőhagyma,
só, bors. Külön-külön apróra felaprítjuk a fűszereket, a gyöngyhagymát.
Hőálló tálkában összekeverjük a
gyöngyhagymát és a tárkonyt, ecetet, sózzuk, borsozzuk. Gőzölgő vizes edénybe
állítjuk, addig kevergetjük, míg az ecet elpárolog. Lehűtjük.
Másik hőállóban a tojássárgáját
eldolgozzuk 2 ek. hideg vízzel, gőz fölött fakanállal habosra keverjük. Közben
apránként hozzáadjuk a vajat. Ha kellően habos, sózzuk, borsozzuk, citromlevet
öntünk hozzá, majd a finomra vágott metélőhagymát.
Összekeverjük a tárkonyos
szósszal.
Csészékben kínáljuk
rostonsültekhez, hideg húsokhoz - akár hidegen, akár melegen.