Baszk lecsó



(Piperade basquaise)
¨        12 tojás, 5 dkg vaj, 3 ek. olívaolaj, 0,5 kg érett paradicsom, felkarikázva 2 fej hagyma és 2 nagyon nagy édes paprika, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 köteg fűszerzöldség (babér, petrezselyem, kakukkfű), 6 szelet füstölt házi sonka (Én tarját használok), só, bors.
Zománcozott belsejü * vaslábasban (ez az igazi) üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát, paradicsomot, fűszerköteget, borsot, sót. Megkeverjük.
Ha a lé fele elfőtt, dobjuk ki a fűszert, hagyjuk takarékon az edényt.
Verjük fel a tojást, sózzuk, borsozzuk, készítsünk belőle lágyabb rántottát.
Öntsük hozzá a lecsót, könnyedén keverjük át, néhány pillanatig hagyjuk a tűzön.
Tálalásnál a tetejére göngyölt sonkaszeletet teszünk.