(Casserole bourguignonne aux
haricots rouges)
¨
1 kg száraz tarkabab, 3 hagyma, 1 gerezd
fokhagyma, 1 szegfűszeg, 1 cs. fűszerzöldség (babér, petrezselyem, kakukkfű), 1
ek. liszt, 3 dl húslé, 3,5 dl burgundi vörösbor, 15 dkg füstölt, húsos
szalonna, 6 dkg vaj, só, bors.
Előző este áztassuk be a babot.
Szűrjük le, öntsük fel 3 l hideg
vízzel, forraljuk fel. Törjük össze a fokhagymát, szúrjunk szegfűszeget 1
hagymába, és a zöldségekkel együtt tegyük a fazékba. Lefedve, lassú tűzön 1,5
órán át, főzzük.
A szalonnát apróra vágjuk, a
vajon megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott 2 hagymát, megpároljuk,
megszórjuk liszttel, összekeverjük, felöntjük a húslével, borral.
A puhára főtt babot leszűrjük,
kiszedjük a fűszerköteget, hagymát, majd beleöntjük a mártásba. Ízlés szerint
sózzuk, borsozzuk, fedő nélkül még 15 percig főzzük.
Vágott petrezselyemmel megszórjuk
tálaláskor.
Feltét: házi sültkolbász vagy főtt füstölt hús.