Auvergne-i töltött káposzta



(Choux farcis a l’auvergnate)
¨        4 személyre – előkészítés: 1 óra – főzés: 2 óra
¨        Egy 5-600 g-os kelkáposzta, 500 g spenót, 100 g érett paradicsom, 80 g hagyma, 80 g zöldbab, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál petrezselyem, 1 evőkanál olívaolaj, 50 g rizs. 150 g zsemlemorzsa, 1 csipet szerecsendió, 1 csipet cayenne-i bors, 1 csipet kakukkfű, 1/2 l tej, 2 tojás, só
¨        A levéhez: 3 l víz, 2 babérlevél, 1 ág kakukkfű, 3 ág zsálya, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 20 g só
Áztassuk be zsemlemorzsát a tejbe. Szedjük levelekre a káposztát és mossuk meg.
Blansírozzuk 5 percig sós forró vízben. Csepegtessük le, öblítsük le hideg vízzel. A munkaasztalra terítsünk le egy tiszta, nedves konyharuhát. Tegyük rá a káposztaleveleket, úgy hogy az egészet egyben meg lehessen tölteni.
Tisztítsuk meg és vágjuk össze a hagymát, pirítsuk meg az olívaolajban.
Főzzük meg a rizst sós vízben. Szűrjük le.
Forró sós vízben blansírozzuk 3 percig a spenótot, szűrjük le és vágjuk apróra.
A zöldbabot is blansírozzuk 10 percig, vágjuk apróra.
Egy tálba tegyük az apróra vágott káposztatorzsát, passzírozott paradicsomot, egyéb zöldségeket, rizst, lecsöpögtetett zsemlemorzsát, tojást, fűszereket, fokhagymát. Keverjük jól össze.
Ezt helyezzük a káposztalevelek közé, az egészet burkoljuk a konyharuhába, kössük össze spárgával.
Készítsük el a főzőlét a megadott hozzávalókból. Ha felforrt, tegyük bele a káposztát. és főzzük nagyon kis lángon 2 órát. Ha kész, csomagoljuk ki a konyharuhából, Tegyük tálba, öntsük le a főzőlevével vagy paradicsomszósszal.