Articsóka barigoule módra



(Artichauts a la barigoule)
¨        4 személyre – előkészítés: 20 perc – főzés: 45 perc
¨        4 articsóka, 1 szelet szalonna, 1 vastag szelet sonka, 1 citrom, 20 cl olaj, 2 pohár száraz fehérbor, 1 hagyma, 1 mogyoróhagyma, só, bors
Hámozzuk meg a hagymákat és vágjuk finomra.
Vágjuk kis kockákra a szalonnát és a sonkát.
Szedjük le az articsóka külső leveleit. Szedjük ki a szívüket.
Dörzsöljük be az articsókát a félbevágott citrommal.
Tegyük egy edénybe annyi vízzel, amennyi ellepi és csavarjuk bele a citrom levét.
Egy fazékban pároljuk meg olajon a hagymát. Adjuk hozzá a sonkát és a szalonnát. Tegyük bele az articsókát is.
Pároljuk 5 percig kevergetve, majd szórjunk rá lisztet, keverjük össze és adjuk hozzá a fehérbort és főzzük lefedve, míg megpuhul. Gyakran keverjük meg.