Angolna tengerész módon



(Anguilles á Ia matelote)
¨        Hozzávalók: 1,50 kg angolna, 15 dkg vaj, 20 dkg mogyoróhagyma, 20 db kis gombafej, 2 szál kakukkfű, 1 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl vörös bor, só, bors, 3 dl barna mártás.
Az angolnának lehúzzuk a bőrét, 10 egyenlő darabra vágjuk és besózzuk. A megtisztított kis hagymákat, a jól megmosott kis gombafejeket vajban megpirítjuk, felöntjük vörös borral, kevés hallével vagy vízzel és 10 percig főzzük. A fűszereket tüllzacskóba kötjük, a feldarabolt hallal együtt a lébe tesszük és letakarva, lassan főzzük, körülbelül 20-25 percig. A megfőtt halat ezüst tálba vagy timbálba rakjuk, hozzátesszük a hagymát és a gombafejeket. A fűszer­csomót eltávolítjuk. A hal levéhez keverjük a spanyol mártást, kellő sűrűségűre beforraljuk, finom szitán átszűrjük, utánízesítjük, s a megmaradt nyers vajat hozzákeverve, ráöntjük a halra. Vajas félholddal körítjük.
Az angolnát legjobb lefőzve tárolni, mert így gyorsabb és kényel­mesebb az elkészítése. Az angolnának bőrét lehúzzuk, belét eltávolítjuk, meg­mossuk és feldaraboljuk. A karikára vágott vegyes zöldséget, hagymát, kakukk­füvet, babérlevelet, pár szem borsot, két gerezd fokhagymát feltesszük vízben főni, megsózzuk, fehérbort, vagy kevés ecetet öntünk bele, hozzáadjuk feldarabolt halat és lassú forralással kb. 20 percig főzzük. Kihűlés után jég­szekrénybe tesszük.
Készíthetjük roston, rántva, fehérboros, vörösboros vagy rákmár­tással.
A fenti recept szerint kecsegét, pontyot, csukát is készíthetünk.