Alaplé meleg mártásokhoz


¨        50 dkg marha- vagy borjúlábszár csont, 1 ek. olaj, 1 közepes sárgarépa, 1 hagyma, 1 babér, pár szál petrezselyem, 1 szál zellerlevél, 1 szál kakukkfű, 1 kk, sűrített paradicsom, 0,5 dl száraz fehérbor, só, bors.
Az elfűrészelt csontot, felkarikázott répát, olajon megfuttatjuk, ráöntjük a bort, 2 dl hideg vizet, beletesszük a fűszereket, hagymát, sózzuk, borsozzuk.
Felforraljuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, csendes tűzön, fedő nélkül, 1 3/4 órán át, főzzük.
Átszűrjük. Mártásokhoz a receptek szerint használjuk.
Hűtőben, lefedve 3-4 napig eláll.
Ugyanígy készítjük szárnyasaprólékból, báránycsontból, halból.